Artboard 1Artboard 1Checkmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube

Välkomna in i Kirunabornas nya vardagsrum

Kristallen
Kirunabornas nya vardagsrum. Fasaden utanför är klädd i vit granitsten från Italien.

Den runda, vita byggnaden syns på långt håll och är stadens nya mittpunkt. Här, på Stadshustorget 1, ligger Kirunabornas framtida vardagsrum, Kristallen.
– Vårt uppdrag, att ersätta det gamla stadshuset med dess storlek, funktion och kvalitet, har blivit verklighet, säger Johan Mäkitaavola, projektledare på LKAB.

Byggdammet ligger som ett lock över golv och väggar. Innanför entrén, under skyddspapper och plast, skymtar ett svart granitgolv fram. Trapporna, som leder en upp genom huset, är klädda i ekparkett. Kristallen, huset i huset, är klädd i guldfärgad plåt. Byggnaden andas specialdesignad arkitektur och teknisk kvalitet.
– Att få ihop alla delar har varit en utmaning. Det är inte lika många detaljer att tänka på i exempelvis gruvindustrin där vi i princip har betong, stål och berg. Här är allt specialdesignat, säger Johan Mäkitaavola.

Det var i mars 2013 som Kiruna kommun tillsammans med LKAB och Sveriges Arkitekter bjöd in till en arkitekttävling om ett nytt stadshus i Kiruna. Den danska arkitektbyrån Henning Larsen vann med sitt bidrag Kristallen. Kristallen bygger på idén om kontraster och spännande möten.
"En rund snövit form omsluter en lysande kristall som syns från långt håll. Besökare, politiker och tjänstemän kan röra sig och mötas i hela huset och uppleva spännande och vackra rum med utsikt över staden och landskapet. Den stora konstsamlingen och andra utställningar är närvarande i hela huset."
Ja, så löd delar av motiveringen när vinnaren korades. Men det som få kanske känner till är att inspirationen till kristallen kommer från kattguld, vars form är som en kristall. Den del i mittenhuset, som kallas just Kristallen, hänger i luften och hålls upp av enorma stålbalkar. Den går som en central del genom huset och vidare upp på taket. I Kristallen, huset i huset, finns rum för den offentliga sektorn såsom kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
– Det är som två hus i ett. I den runda delen, förvaltningsbyggnaden, kommer Kiruna kommuns anställda att sitta. Kontoren, som går i en ring runt hela byggnaden, är 9,9 kvadratmeter stora. Chefsrummen är dubbelt så stora, säger Johan Mäkitaavola.

Väggarna ut mot korridoren består av stora glaspartier. Kontorsgolven har klätts med en orange linoleummatta. I övrigt är färgskalan dov. Svart, grått och vitt möter naturinspirerade detaljer så som träväggarna i kommunfullmäktigesalen. Det nya stadshuset andas rymd och är välgjort enligt konstens och teknikens alla regler. En stor utmaning har varit miljömålet.
– Vi har som krav, genom Sweden Green Building Council, att bygga en miljöbyggnad. En del i det hela är att allt som byggs in i huset ska registreras i Sunda hus databas. Produkterna vi använder ska vara testade i Sunda hus. Då vet vi att vi har använt det bästa som finns på marknaden just nu. Sedan har vi ett energikrav, att klara hälften av den energiförbrukning som är tillåten, säger Johan Mäkitaavola.

Solavskärmningsgardiner finns installerade i alla fönster, som styrs av en väderstation på taket. Väderstationen avgör när gardinerna ska hissas ner. För att inte släppa ut onödig energi har energieffektiva fönster valts. För att fönstren inte ska frosta har de fått en coatingbeläggning. På entréplanet kommer festligheter, konserter, dans och teater att äga rum. I byggnaden ryms ett konstmuseum, som ska öppna och bidra till en stämningsfull plats där människor kan mötas, vistas och arbeta omgivna av konst och kultur.
– Om det kommer en exklusiv utställning till stan ställer det höga krav på utställningslokalerna. Det ska inte kunna gå att bryta sig in. Därför har man satt in en stålplåt i väggarna. Det får inte vara för fuktigt eller för torrt i lokalerna så tavlorna påverkas. Det är något som vi på LKAB inte har behövt tänka på tidigare, vi har lärt oss mycket, säger Johan Mäkitaavola.

Den yttre fasaden är klädd i vit granitsten från Italien. Arkitekten åkte till Italien och plockade ut ett antal block. Dessa sågades sedan upp i 5-6 millimeter tjocka plattor. På dessa plattor har en profil, Stone panel, limmats på som gör att stenen blir böjbar.
– Min favoritdel i huset är mittendelen, på femte våningen, där man ser igenom byggnaden med fönster åt båda håll. Högt rum, guldfärgade plåtväggar, utsikt mot Luossavaara på ena sidan och Kirunavaara/Aptasvaara på andra sidan. Sedan tycker jag att klocktornet kom till sin rätt när den kom ner på marken, säger Johan Mäkitaavola.

Under försommaren ska huset stå klart. I juni börjar Kiruna kommun att fylla arkiven och efter semestrarna tar kommunfolket sitt pick och pack och flyttar in i det nya stadshuset. Adressen blir Stadshustorget 1.
– Vi hoppas att kommunen ska bli nöjda med denna byggnad. Det har varit en spännande tid. Ett byggprojekt värt en halv miljard kronor kan lätt bli lite stökigt, men med tanke på projektets omfattning och storlek har det gått bra. Vi är nöjda från LKAB:s sida, säger Johan Mäkitaavola. Snart börjar fler kvarter växa fram i nya centrum. En ny epok är här.